top of page

Bemesten, ziekte- en onkruidbestrijding

Door regelmatig je planten en gazon te bemesten voorkom je een verarming van je grond. Het voeden zorgt voor meer groei en bloei, versterkt de planten en maakt ze weerbaarder tegen ziektes en plagen. Vooral tijdens de groeiperiode onttrekken de planten en gazon in je tuin veel voedingsstoffen aan de bodem. Omdat niet alle planten en je gazon dezelfde eisen stellen, onder meer wat de zuurtegraad betreft, zijn er in de handel verschillende soorten meststoffen te verkrijgen, in diverse vormen, afhankelijk van je gazon en plantsoort of het seizoen.  

Oordeelkundig bemesten is een wetenschap op zich. In welke omstandigheden kan en mag je kunstmest gebruiken en in welke kies je best voor organische mest? Organische meststoffen zijn uitsluitend opgebouwd uit natuurlijke grondstoffen van dierlijk of plantaardig materiaal. De meststoffen werken sneller, zijn milieuvriendelijker en duurzaam. Kunstmest heeft dan weer andere troeven uit te spelen, afhankelijk van de noden en behoeften van je planten. En dan is nog de reglementering ter zake. Domien Claes, zaakvoerder van Trädgård, heeft alle opleidingen en cursussen achter de rug en schoolt zich elke vier maanden bij om op de hoogte te zijn van de huidige wetgeving inzake bemestingsmogelijkheden en – producten.

Wanneer heb je te maken met witziekte, buxusschimmel, bladluizen? Hoe onderscheid je taxuskevers van engerlingen en slakken – en hoe bestrijd je ze best? Een bloeiende, gezonde tuin is vrij van plantenziektes, schimmels en insectenplagen.  Ook inzake ziekte- en onkruidbestrijding bestaat er een rigoureuze reglementering. Voorkomen is vanzelfsprekend beter dan genezen. In eerste instantie zetten wij in op het voorkomen van ziektes en plagen, door je planten en je gazon te voorzien van voldoende voedingstoffen, door oordeelkundig te bemesten, door te focussen op combinatieteelt waarbij je planten naast elkaar zet die elkaar kunnen versterken, en door aandacht te hebben voor een goede bodemkwaliteit en waterafvoer/opname. Slaat het noodlot toch toe, dan staan wij paraat met deskundig advies.  

De grootste vijanden van een tuin zijn meestal niet de ziektes of plagen, maar het onkruid. Trädgård kent de tips en tricks om efficiënt en doeltreffend onkruid te bestrijden en te verwijderen, zowel in je gazon als tussen verhardingen, bestrating en planten. 

bottom of page